

(edit with the Customer Reassurance module)
(edit with the Customer Reassurance module)
(edit with the Customer Reassurance module)
Пектинът има разнообразие от здравословни ползи. Всъщност, именно на него се дължи познатата поговорка: „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“.
В следващите редове ще ви докажем, че тя е съвсем вярна.
Разтворимите фибри се превръщат в гел в храносмилателния тракт в присъствието на вода. Следователно такова е действието и на ябълковия пектин. Той омекотява изпражненията и ускорява времето за преминаване на отпадните продукти през храносмилателната система, като по този начин намалява риска от запек.
Също така, можем да разглеждаме пектина като пребиотик, тоест източник на здравословни бактерии за чревната флора. Междувременно той създава защитна бариера около чревната лигавица, за да предотврати навлизането на вредни бактерии в тялото.
Приемът на пектин преди хранене може да повиши чувството за ситост и да намали приема на храна, което се дължи на гореспоменатото му свойство – да се разширява и да става желатинообразен, когато се смеси с вода. Това може да бъде много полезно в борбата с килограмите.
Специално употребата на ябълков пектин може да забави и усвояването на холестерола от храните, което също води до загуба на тегло. И още един плюс – като цяло продуктите с високо съдържание на фибри са по-нискокалорични.
Ябълковият пектин се свързва с мазнините и въглехидратите в стомаха, забавяйки усвояването им. Следователно може да стабилизира нивото на кръвната захар и да предотврати скоковете й след хранене.
На пациенти с диабет тип 2 често се препоръчва прием на добавки с ябълков пектин, защото той не само понижава нивата на кръвната захар, а подобрява цялостно функцията на инсулин.
Тук може би ще ви изненадаме, но е факт, че в човешкото тяло ябълковият пектин се превръща в бутират. Той е добре известен със своето благоприятно влияние върху промените в настроението.
Бутиратът може да стимулира мозъка да произвежда BDNF (мозъчен невротрофичен фактор) за облекчаване на стреса, безсънието, депресията и тревожността.
Ябълковият пектин може да подпомогне здравето на сърцето чрез понижаване на нивата на холестерола и кръвното налягане. Това вещество се свързва с жлъчните киселини в тънките черва, което именно помага за подобряване на нивата на холестерола.
Пектинът намалява LDL (лошия) холестерол, без да засяга нивата на HDL (добрия) холестерол. Това е важно, тъй като високите нива на общия и LDL (лошия) холестерол са рисков фактор за сърдечни заболявания.
Освен това ябълковият пектин влияе добре и върху кръвното налягане.
Да, ябълковият пектин може да бъде пръв помощник в укрепването на косата! Той често се добавя към козметични продукти като шампоани и балсами за сгъстяване на косата.
Особено полезен е при поддържане на естествени къдрици, защото прави оформянето им много по-лесно, а косата – красива и бляскава. Всъщност можете да си направите страхотен домашен стилизиращ продукт само с пектин и алое вера.
Приемът на ябълковия пектин може да помогне за по-бързото премахване на радиоактивните частици, тежките метали и токсините от тялото. С отрицателен заряд пектинът привлича положително заредени метали.
Голямо предимство е, че човешкото тяло не може да усвои ябълковия пектин. Това именно му помага да се свърже с всички „вредители“ и да ги премахва чрез движението на червата.